PATOLOJİ NEDİR? İLGİ ALANI NEDİR?
Patoloji hastalıkla ilgili hücrelerdeki, dokulardaki ve organlardaki yapısal ve işlevsel değişikliklerin çıplak gözle veya mercekle tanınması, araştırılması ve incelenmesiyle ilgilenir. Patoloji yalnız insan değil hayvan ve bitkilerin de hastalık hallerini inceler. Patolojiyle uğraşan kişilere Patolog denir
Patolojinin başlıca hedefi hastalıkları 4 yönden incelemektir:
Etyoloji: Hastalıkların başlangıcı
Patogenez: Hastalığın oluş mekanizması
Morfolojik değişiklikler: İlgili hücre, doku ve organlardaki yapısal bozukluklar
Klinik önem: Hastalığın klinik açıdan önemli
Patolojide hangi örnekleri incelenir?
Vücuttan biyopsiyle alınan küçük dokular veya ameliyatla çıkartılan organlar, idrar ve balgam gibi vücut sıvıları, tiroid, meme, lenf düğümü gibi yüzeysel organla dokulardan alınan sıvılar, vajina ve rahim ağzından alınan örnekler incelenir.
İncelenen vücut sıvıları için uzmanlar ‘sitoloji’, dokular içinse ‘biyopsi’ raporu düzenler. Bunlar dışında hastanın neden ve nasıl öldüğüne yanıt bulmak üzere yapılan otopsiler için düzenlenen raporlar var. Otopsi, adli vakalarda uygulanır.
Patolojinin metodları:
Patolojide fizik, kimya, anatomi, histoloji ve bakteriyolojide kullanılan metodlar uygulanır. Patolojide kullanılan bir diğer metod da otopsidir.
Otopsi hangi amaçla yapılır?
Otopsinin amacı, tıp dünyası için normal ve anormal olanı tanımak. Bu bağlamda otopsisiz bilim ve tıp eğitimi düşünülemez. Otopsibütün organların çıplak gözle muayenesini sağlar
Ölen kişinin yakınları için amaç, ölüm nedeninin saptanmasının yanı sıra, kişinin ölmeden önceki hastalık sürecinde yapılan klinik uygulamaların doğruluğu hakkında fikir sahibi olabilmek.
Ülkemizde otopsi, özellikle ölü doğum ve yenidoğan ölüm vakalarında yapılır. Düşüğe veya ölüme yol açan durumları ortaya çıkarmak gelecekteki hamilelikler için önlemler alınabilmesine fayda sağladığından, otopsi anne ve baba tarafından da sıklıkla istenir. Ayrıca örnekler üzerinde mikroskopik incelemelere ek olarak genetik incelemelerin de yapılabiliyor olması, sonraki hamileliklerle ilgili tıbbi süreçlere ışık tutar.